Kategoriler

AYGAD'tan 10 Ocak gösterisi...

Resim

10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününe özel AYGAD’ın organize ettiği görkemli gece Pendik Divan Asya Otel’de yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

AYGAD Gecede klasik müzik dinletisinden sahne sanatları gösterimine kadar oldukça geniş bir organizasyon yelpazesiyle konuklarına unutulmaz bir gece yaşattı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu geceye; Ak Parti Milletvekili adayı Alim Erdemir, CHP 24. Dönem Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediye meclis üyesi Hüseyin Karakaya, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ekber Asker, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Engin Karaağaç, Ak Parti Maltepe İlçe Başkanı Av. Ümit Çoban, CHP Maltepe İlçe Başkan Yardımcısı Perihan Kılıçarslan,  MHP Pendik İlçe Başkan Yardımcısı Ersin Karabulut, Pendik Belediyesi Basın Müdürü Metin Tavukçu, Maltepe Belediyesi Basın Müdürü Bülent Ergün, Maltepespor Başkan yardımcısı Av. Hakan Yalçın, Sultanbeyli Birleşik Esnaflar Odası Başkanı Ömer Erdoğan, Sultanbeyli Birleşik Esnaflar Odası Başkan Yardımcısı Erol Koç, Şirin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şirin Uyanık, Takvim Gazetesi haber müdürü Mevlüt Yüksel, Türk Eğitim Sen 6 nolu şube Başkanı Saim Çelik ve Sultanbeyli Genç İşadamları Derneği Yönetimi ile birlikte çok sayıda davetli ve gazeteciler katıldı.

Katılamayanlardan telgraf…

Geceye katılamayıp ancak gazetecilerin bu özel günlerini kutlamayı ihmal etmeyen protokol davetlilerinden Ak Parti İstanbul İl Başkanı DR. Selim Temurci ve Ahmet Şimşek Koleji Kurucusu Ahmet Şimşek’in göndermiş oldukları telgrafları okundu.

Selim Temurci

Ak Parti İstanbul İl Başkanı DR. Selim Temurci göndermiş olduğu telgrafında “Nazik davetinizi aldım teşekkür ederim. Çok arzu etmeme rağmen önceden belirlenen programım nedeniyle aranızda olamayacağım. Bu vesile ile tüm konuklara selam ve saygılarımı sunarım” mesajını göndererek yerel basının bu anlamlı gününü kutladı.

Ahmet Şimşek

Ahmet Şimşek Koleji Kurucusu Ahmet Şimşek telgrafında yerel basına hitaben; “Sevgili gazeteci dostlarım; bugün sağlığım nedeniyle aranızda olamadım ancak her zaman kalbimde olduğunuzu ve sürekli yanınızda olacağımı bilmenizi isterim. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü canı gönülden kutluyorum.” dedi.

Yemek başlangıcıyla beraber Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti’nin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonda AYGAD’ın yönetim kurulu, Cemiyet üyesi olan yerel gazeteler ve imtiyaz sahiplerinin gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aytekin Yaşar konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

“Büyük projelere imza atmak için buradayız”

AYGAD Başkanı Aytekin Yaşar’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü onuruna düzenlenmiş olan gecede yaptığı konuşmasına konukları selamlayarak başladı. Başkan Yaşar, konuşmasında 2010 yılında kurulan AYGAD’ın Anadolu Yakasının en güçlü cemiyeti olduğunu ve 14 ilçeden seçkin gazetecilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir cemiyet olduğunu dile getirdi. Yaşar; AYGAD’ın mesleki birliktelik ve kaliteyi artırmaya yönelik kurulduğunu, kurulan cemiyetin basın emekçilerini bir araya getiren bir oluşum olduğunu söyledi. AYGAD üyesi gazetelerin basılı medya ve internet medyası aracılığı ile milyonlarca vatandaşa haber ulaştırdığını ve bu sayıyı günden güne artırabilecek kapasitede olduklarını sözlerine ekledi. 20 Aralık 2015 tarihinde AYGAD’ın kongreye giderek yeni yönetimini oluşturduğunu, dinamik ve heyecan dolu bir yönetim ile kısa sürede büyük projelere imza atmak için bu gecede huzurlarına çıktıklarını ifade etti.

“Ankara’nın yollarını aşındıracağız”

AYGAD olarak birinci hedeflerinin yeni üyeleri ile birlikte haber yayın ağını büyütmek istediklerini, daha güçlü bir kadro ile yerel yönetimler ile iletişime geçip bu kurumlarla olan diyaloglarını kuvvetlendirmek istediklerini belirtti. Ayrıca AYGAD Başkanı Aytekin Yaşar yapmış olduğu konuşmasında henüz kalıcı bir yerleşim binalarının bulunmamasından dolayı öncelikli olarak AYGAD’a yakışır bir yer tesis etmek için çaba sarf edeceklerini sözlerine ekledi. Yaşar konuşmasını sonlandırmadan önce Türkiye’de kamu hizmeti görüp mağdur olan iki grubun var olduğunu bunlardan birinin muhtarlar diğerinin ise yerel basın mensuplarının olduğunu, muhtarların mağduriyetinin hükümet tarafından giderildiğini ancak yerel basın mensuplarına yönelik şuanda herhangi bir düzenlemenin yapılmadığına değildi. Yerel basın mensuplarının mağduriyetinin giderilebilmesi noktasında AYGAD olarak Ankara’nın yollarını aşındıracaklarını sözlerine ekleyerek AYGAD yönetim kurulunu sahneye davet etti. Yönetim kurulu üyelerini tek tek kürsüye davet eden Başkan Yaşar yerel basın mensupları ve diğer konuklara yönetimde bulunan arkadaşlarını takdim etti.

“Toplumun AYGAD gibi oluşumlara ihtiyacı var”

AYGAD Başkanı Aytekin Yaşar’ın ardından Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı gecenin onuruna bir konuşma yaptı. Başkan Yazıcı yapmış olduğu konuşmasında öncelikle kendisi ve programa katılamayan belediye başkanları adına gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler bayramını kutladı. Başkan Yazıcı AYGAD’ı yapmış olduğu çalışmalardan dolayı kutlayarak cemiyetin daha önceki ve yeni yönetim kadrosuna başarılar diledi. Başkan Yazıcı insanlığın var olduğu günden bu yana insanların daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu ve yeni dünya düzeninin bireyselleştiğine değinerek insanların nerede yaşarsa yaşasın iletişim halinde olduğu ve kendi kabına sığmadığını, iletişimin güçlenebilmesi adına bu tür oluşumlara ihtiyaç olduğunu ve AYGAD’ı önemsediğini ve üstlendikleri misyonu daha yüksek basamaklara taşıyacağı inancında olduğunu belirtti.

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcının yapmış olduğu konuşmanın ardından AYGAD Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Ahmet Işıkdağ günün anlam ve önemine binaen “Yerel Basının En Güçlü Oluşumu AYGAD Diyor Ki;” başlığı altında konuşmasını gerçekleştirdi. AYGAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Işıkdağ geceye katılan konukları selamlayarak konuşmasına devam etti. Işıkdağ, konuşmasına başlamadan önce son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere binaen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak en temel ödevimizin ülkemizdeki milli birlik ve beraberliğimizi korumak olduğuna vurgu yaptı. Birlik ve beraberliğin önemini ifade eden Işıkdağ konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

Yerel basının en güçlü oluşumu AYDAG diyor ki;

 “ Bu gün biz gazeteciler için ayrı bir anlamı olan 10 Ocak çalışan gazeteciler günü nedeniyle bizleri yalnız bırakmadığınız için siz değerli konuklarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Neden 10 Ocak!

Gazetecilerin sosyal ve ekonomik haklarında önemli iyileştirmeler sağlayan 212 Sayılı Yasa 10 Ocak 1961'de yürürlüğe girmiş ve gazeteciler tarafından 'Çalışan Gazeteciler Bayramı' olarak kutlanmaya başlanmıştır. Alınan bu kararın ardından 9 gazete patronu yasaya tepki olarak üç günlük gazete çıkartmama kararına karşın çalışan gazetecilerde BASIN adı altında bir gazete çıkartarak kazan kaldırmış oldular. Çalışanlar tarafından çok zor şartlar altında çıkarılan gazete çalışan gazeteciler günün temelini oluşturarak tarihe not edildi. Bu günün önemine binaen bir araya gelmişken birazda mevcut durumumuz hakkında birkaç cümle kurmakta fayda görüyorum. Değerli konuklar, yerel demokrasinin güçlenebilmesi ancak güçlü bir yerel basının varlığıyla mümkün olabilecektir. Güçlü bir yerel basının da oluşabilmesi için AYGAD gibi güçlü bir birlikteliğe ihtiyaç vardır. Fakat günümüzde yerel basındenildiğinde birçok sorun da beraberinde gelmektedir. Bu sorunlardan birkaç tanesini şu şekilde sıralayabiliriz;

“Okuma oranımız çok düşük”

Ülkemizdeki okuma oranlarını biraz irdeleyecek olursak; yapılan araştırmalar ülkemizdeki okuma oranının saat bazında 13 saniye olduğunu gösteriyor. Diğer yandan gazete okuma oranlarımıza baktığımızda ise yılda sadece 6 saat. Gelişmiş ülkelerin okuma ortalamalarına bakıldığında ise bu rakam  20 dakikanın üzerindedir. Okuma oranının bu denli düşük oluşu diğer olumsuzlukları da beraberinde getirir ki bu da gazete tirajlarının neden bu kadar düşük olduğunun cevabı niteliğindedir. Bunlarla birlikte özellikle yerel gazetelerin güncel teknolojiye sahip olamaması, resmi ilan ve satış gelirlerinin yetersizliği, gazetelerin ücretsiz dağılımı, niteliksiz personel çalıştırılması ve özellikle yerel gazete sahiplerinin de bilgi birikimi bakımından yetersiz oluşu başlıca sorunlardandır.

“Gecekondu gazeteleriyle mücadele edeceğiz”

Bunların yanı sıra kaliteyi düşüren bir başka unsur ise gecekondu gazeteler. Seçim dönemlerinde veya belediyelerin ilan dönemlerinde çıkan gecekondu  gazeteler yerel basının saygınlığına gölge düşürüyor. Yani ilana veya seçime dayalı yayınlanan gazeteler yerel gazetelerin imajının toplum nezdinde zedelenmesine sebep oluyor. Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti olarak önceliğimiz bu gecekondu gazeteciliğin önüne geçmektir. Tabi bu konuda yerel yönetimlerin desteği de şart.

“Gözü kör kulağı sağır etmeyin”

Unutulmamalıdır ki yerel basın ilin, ilçenin adeta gözü kulağıdır. Bu gözü kör, kulağı sağır edersek hiçbir olumlu ve olumsuz olayı ne görür ne de duyarız. Bu noktada da yerel basın ve yerel yönetim ilişkisi ön plana çıkıyor. Konuyu şöyle özetleyecek olursak; yerel basın mensubunun kendini ve ekibini dinamik tutmayışı sadece bölge halkı ile olan iplerin kopması ile kalmıyor, aynı zamanda yerel yönetim ile olan ilişkilerini de olumsuz yönde etkiliyor. Oysaki yerel basının gelişmişliği ve gücü yerel gazetenin hitap ettiği bölgenin iletişimini arttırır ve bu durum da yerel yönetimi etkiler. Yerel yönetimi etkileyen bu unsur sayesinde yerel demokrasi güçlenerek halk tarafından demokrasinin benimsenmesine önayak olur. Ancak yerel anlamda bir etkileşim sağlanmasına rağmen “demokrasi işletilebiliyor mu?” Bir de bunu sorgulamak gerekir. Duruma bu çerçeveden bakıldığında yerel gazeteler yerel yönetimin sözcüsü konumundadır. Yerel gazeteciler yerel idarenin sözcüsü olmamak adına yerel yönetimlere karşı ağır eleştirilerde bulunabiliyorlar. Elbette ki eleştiri olmalı, eleştirinin olmadığı bir yerde gelişimden ve değişimden söz edilemez gerçeği de vardır ancak; eleştiriler yapılırken halkın menfaati gözetilerek gelişmeye ve değişmeye katkı sağlayan yapıcı eleştirilerde bulunulmalı, yıkıcı eleştirilerden kaçınılmalıdır. Yerel basın mensubu eğer bu ince çizgiyi görebilirse üzerine düşen bu görevi layığı ile yerine getirmiş sayılır. Unutulmamalı ki yerel basın toplumun reflekslerini ifade aracıdır. Yönetilenin sesi, yönetenin sağ duyusu olmalıdır. Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti bu bilinç ile hareket ederek yerel gazeteciliğin saygın bir statüye kavuşabilmesi için gerekli çalışmalarını şimdiden başlatmış bulunmaktadır. Çünkü yerel genelin yapı taşıdır.

“Yerel basına devlet desteği yok denecek kadar azdır”

Diğer bir yandan da üzülerek söylüyorum ki ekonomik sorunlarla boğuşan yerel basına devletten de yeteri kadar destek verilmemektedir. Bu doğrultuda yerel basın kuruluşlarının ekonomik sorunlarına yönelik bazı düzenlemeler yapılabilir. Örneğin; yerel basın kuruluşlarına sigorta pirim teşviki, enerji kullanımlarında tarife kolaylığı, kağıt temini konusunda ve teknik destek açısından bilgisayar program desteği sağlanmalıdır. Ya da yerel basın organlarının teknik altyapı yatırımlarını yapabilmelerini kolaylaştırmak adına KOBİ statüsüne alınmaları sağlanmalıdır. Ekonomik destek konusunda bir diğer önemli konu belediyeler. Her belediyenin basın ve halkla ilişkiler birimine ayırmış olduğu bir bütçesi var. Ayrılan bu bütçe ile belediyeler genellikle belediye bültenini afiş, branda vb hizmet alanlarına harcamaktadırlar. Ancak bütçelerin hiç birinde yerel basına ayrılan bir ödenek maalesef bulunmamaktadır. Yerel gazeteciliği meslek edinmiş ve bu görevi layığı ile yerine getiren basın kurumlarına muhakkak bütçeden destek ayrılmalıdır.

“100 Gazete bir milyon okuyucu”

Saygı değer konuklar bu kadar olumsuz bir tabloya rağmen şunu da belirtmek isterim ki yerel gazeteler bölgelerinde genel gazetelerden daha çok okunur ve ilgi görür. Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti son üyelerle birlikte bünyesinde 100 gazete bulundurmaktadır. Bu gazetelerin % 60’ı haftalık, %20’si 15 günlük, %19’ aylık %1’i günlük olmak kaydı ile Anadolu yakasında geniş bir yayın ağına sahiptir. Bu da kişi bazında en az 1 milyon okuyucu demektir.

“AYGAD öncü olacaktır”

Sonuç itibariyle bu gücü yerelde demokrasinin daha sağlıklı işlenilebilmesi doğrultusunda Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti olarak ön ayak olacağımızı belirtmek istiyorum. Şu acı gerçeğe değinerek konuşmamı sonlandırmak istiyorum. 2016 yılına girdiğimiz bu günlerde gazeteciler özlük haklarından yeterince yararlanamıyor. Endüstriyel medya gruplarında ve TV’lerde çalışan gazetecilerin % 10’u bile özlük haklarına sahip olmazken yerel gazeteciliğin durumunu düşünmek bile ürkütüyor insanı. Topluma bilgi akışını sağlamakla görevli gazeteciler, görevleri başında iken dayak yemeleri, tutuklanmaları ve şehit olmaları çok acı vericidir. Er ya da geç herkese ama herkese gerekli olan gazetecilerin bu üzücü durumlarını kabul etmek mümkün değil. Dünyayı daha yaşanılabilir kılmak için kaliteli, ilkeli, objektif, donanımlı, eğitimli, çağdaş, insani ve toplum değerlerini ön planda tutan ve maneviyata önem veren gazetecilerin mesleklerini icra etmeleri için desteğiniz şart.

“Belediye Başkanları da gazetecidir”

Sözlerimi noktalamadan önce Belediye başkanlarımız da gazeteci sayılır çünkü belediye bültenlerinin imtiyaz sahibidirler. Bu vesile ile tüm gazeteciler gününü tebrik eder toplum yararına yayınlar yapılmasını temenni ederim. Unutmamalıyız ki ekonomik sıkıntılar her şeyden önce gazetenin şeklini, daha sonra da içeriğini değiştirir diyerek beni dinleme nezaketi ve sabrını gösterdiğiniz için hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.” Dedi.

AYGAD’a yoğun ilgi!

AYGAD Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Ahmet Işıkdağ’ın konuşmasının ardından Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni üye adaylarına AYGAD rozet takdimi gerçekleştirildi.  Sultanbeyli, Tuzla, Pendik, Kartal ve Ataşehir’den toplam 23 yeni AYGAD üye adaylarına kürsüde rozetleri takılarak hayırlı olması temennisinde bulunuldu. AYGAD programında yeni üye adaylarına rozet takdimi yapılan üyeler sırasıyla şu şekilde;

Sultanbeyli

Beyaz Sayfa Gazetesi – Selahattin Oğul

Vitrin Gazetesi – Tahsin Kara

Görsel Kanıt Gazetesi – Abdullah Kaptan

İlkem Gazetesi – Bilal Parlak

Kartal

Kartal Gazetesi – Kenan Gülerci

İstanbul Manşet – Necmettin Gültekin

Gerçek Gündem – Filiz Varol, Bülent Çimen

İlçem Gazetesi – Eyüp Fidan

Yeni Söz Gazetesi – Müslüm İnan

Görüş Haber Gazetesi – Arife Emek

Güne Doğuş Gazetesi – Sibel Dinç, Arzu Tanpınar

Pendik

Özgür İstanbul – Hatice Odabaşı

Pendik Gazetesi – Erol Yazıcı

Bölge 34 – Ali Kutlu

Tuzla

Tuzlapress – Erkan Şensoy, Nur Şensoy

Selam Tuzla Gazetesi – Levent Ayhan

Ataşehir

Mercek Haber – Mustafa Hakkı Sezgin

Bitaraf Gazetesi – Mesut Solak

Önce Vatan Gazetesi – Tevfik Erk

İstanbul 34 Gazetesi – Murat Karaca

Folklor ekiplerinden harika gösteri

 Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni üyelerine AYGAD rozet takdiminin ardından İFEM İstanbul Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin Anadolu Ateşi gösterisi gerçekleşti Anadolu Ateşi gösterisi ile ülkemizin her köşesinden folklor örneklerinin sergilenmesi katılımcılar tarafından yoğun ilgi ve beğeni ile izlendi. Anadolu Ateşi gösterisinin ardından Kafkas yöresi gösteri ekibi sahne alarak birbirinden güzel koreografi örnekleri ile geceye damgasını vurarak adeta gecenin misafirlerini büyüledi.

Plaketle onurlandırıldılar

Unutulmaz bir gece yaşanmasına vesile olan folklor gösterilerinin ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gecesinin düzenlenmesine katkıda bulunan protokole plaket takdim edildi.

•             Atilla Demir – İşadamı

•             Erkan Şensoy – Tuzlapress Gazetesi

•             Mevlüt Yüksel – Takvim Gazetesi Haber Müdürü

•             Mercek Haber Gazetesi

•             Mimar Hüseyin Karakaya

•             Hüsamettin Elçi – Kaynarca Esnaf Kefalet Bşk.

•             Ömer Selim – SUGİAD Başkan Yrd.

•             Mehmet Şirin Uyanık – İşadamı

•             Ümit Kahyaoğlu – AYGAD Eski Başkanı

•             Ömer Faruk Gerçek AYGAD Eski Başkanı

•             Murat Şahsuvaroğlu – İşadamı

•             Ahmet Şimşek – Ahmet Şimşek Koleji Kurucusu

•             Ahmet Cin

•              AK Parti İl Başkan Yardımcısı

•             Bayram Zorgül – Amasya Göynücek Dernekler Bir. Bşk.

•             Atilla Demir

•             Erkan Şensoy

•             Mevlüt Yüksel

•             Mercek Haber Gazetesi

•             Mimar Hüseyin Karakaya

•             Hüsamettin Elçi

•             Ömer Selim

•             Mehmet Şirin Uyanık‘a plaketleri takdim edildi.

Plaket töreninin ardından kapanışa geçilerek, gecenin anısına yerel gazetecilere 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı anısına hediyeleri verildi. Hediyeleşmenin ardından AYGAD üyelerinin fotoğraf çekimleri ile gece sona erdi.

 

 

Özet
:
X
Whatsapp
Mail Gönder
Telefon
Whatsapp
Mail Gönder
Telefon