Kategoriler

Kentkart ile Geliri Kontrol Altına Alan Büyükşehir Belediyesi Kayıpları Önledi Zarardan Kar'a Geçtiler

Resim

Merkezde 80 otobüsle sağlanan belediye ulaşım hizmetlerinde geliri kayıt altına alan Büyükşehir Belediyesi, otobüsleri zarardan kar'a geçirdi.Şimdilik sadece bu alanda kullanılan "Mersin Kentkart"ların kredi kartı haline getirilmesi hedefleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan başkanlığında,kendisine bağlı birimlerde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi  Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ekber Asker ,Kentkart ile birlikte belediyenin ulaşımda yüzde 70 gelir artışı sağladığına dikkat çekti. Asker ,Mersin Kentkart'ların belediyeye bağlı tüm kuruluşlarda kredi kartı gibi kullanılması için altyapı çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

Otobüslerin içlerinin gözlendiğini , hatalı şoförlerin merkezden anında tespit edildiğini ve gereken müdahalenin yapıldığını dile getiren Asker , şu an  4 noktada bulunan akıllı durakların işlevlerinin geliştirileceğini ve kent merkezine yaygınlaştırılacağını söyledi.Asker , akıllı sistemler sayesinde otobüs içinde ve duraklarda vatandaşların güzergah , yolcu sayısı ve otobüs saatleri hakkında bilgilendirileceğine dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi  Genel Sekreter Yardımcısı Ali Ekber Asker sözlerine şöyle devam etti :

5216 sayılı yasanın 26. maddesinin verdiği yetkiyi kullanarak ,Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatı üzerine İşletme - İştirakler Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan ulaşım sisteminde bu sisteme geçtik .Kanunun bize verdiği yetkiyi en iyi şekilde kullanarak ,hem belediyemizin şirketinin yaşadığı birtakım sıkıntıların önüne geçtik , hem de Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım alanındaki gelir kaybını en az  seviyeye indirmeye çalışıyoruz.Bunu da tahmin ediyorum başardık.Amacımız bu alanda Büyükşehir'in kaybını sıfıra indirmek. Burada bizim için önemli olan kayıp değil ,gelir artışındaki hedefimizi yakalamak.Çünkü gelir kaybının değişik nedenleri olabilir.Kontrol ve denetimsizlik ,bedava binen yolcu sayısı ,sahte biletin kotrol altına alınamaması gibi. 

Denetim çok zordur.Biletli otobüs , bugün demode bir sistemdir. Şoförün hem otobüsü kullanıp, hem de o anda biletin sahte olup olmadığını anlaması çok zordur.O kadar orjinal bilet taklitleri yapmışlar ki, seri numarası bile aynı.İlk bakışta sahte olduğunun anlaşılması mümkün değil.Bunun yanında biletli sistemde herkes şoför olmak ya da bayilik almaya çalışıyordu.Şimdi ise bayiliklerini devretmeye çalışıyorlar.Bu yüzden biz gelirin nereden eksildiğine değil , bu geliri belli bir seviyenin üzerine nasıl çıkarırız ona bakıyoruz.Kart sistemi bunu sağladı. Yüzde 70 gelir artışı sağladık.

Şu anda henüz öğrenci potansiyelinden yararlanamadık.Çünkü biz sistemi hayata geçirdiğimizde okullar kapanmak üzereydi.Mevcut öğrenci potansiyelini hesaplamadığımız taktirde yüzde  60-70 civarında bir gelir artışı sağladık.

Otobüslerin içi gözleniyor, hatalı şoförler tespit ediliyor;

Kart sistemiyle aynı anda kamera sistemine geçerek , vatandaşlarımızın yaşadığı bir takım sıkıntıları anında görüp , buna yönelik tedbirler almaya başladık.Otobüs görevlisi ve vatandaş arasında hakarete varan tartışmalar oluyordu.Bize bu konuda ciddi şekilde dilekçe veriliyordu.Ancak bunun doğruluğu konusunda emin olamıyorduk.Şimdi kamera kayıtlarıyla bu sorun ortadan kalktı , vatandaşımızın dilekçe vermesine bile gerek kalmadı.Bünyemizde bulunan merkezde 4 kamera ile otobüslerin içi an be an izleniyor.Kamera sistemi hizmette kaliteyi arttırdı.

Aynı zamanda ;  şu anda 4 akıllı durağımız var. Amacımız sayısını arttırmak.Bunun yanında otobüslerde bulunan ekranları da daha verimli hale getirmek ve belediyemizin bazı hizmetleri hakkında vatandaşı bilgilendirmek istiyoruz.Bu ekranlarımızı ; yolcu sayısını bildirir, güzergahları sürekli anons eder hale getireceğiz.Aynısını duraklarda da yapmayı hedefliyoruz. Şu anda akıllı duraklarımız sadece otobüsün kaç dakika sonra geleceğini söylüyor. İleriki dönemlerde bu duraklar , otobüs içindeki yolcu sayısını ,otobüsün bir sonraki güzergahını söyleyecek ; " Otobüste şu kadar yolcu var binebilir ya da binemezsin.Bir sonraki otobüsü bakleyin." gibi uyarılarda bulunacak.Bu sistemleri yavaş yavaş kente yaymaya çalışıyoruz.İsrafı önlemek için kartların cüzi bir maliyeti var.

İki türlü "Kentkart " çeşidimiz var.Birincisi 10 yıl kullanılmak üzere vatandaşımızın 5 TL ödeyerek aldığı bir kart.Bunlar doldurulabilen çipli elektronik kartlar.Bir de Mersin'de geçici olarak kalan vatandaşlar için iki kullanımlık  "kullan-at "  kartı var.Bu da 3 TL' ye gelmektedir.Belediye otobüsünün kartlı olduğunu bilmeyen vatandaşlarımızın mağdur olmaması için de şoför kartlarımız var.Şoföre parayı veriyor , şoför de kartı okutuyor.Biz de her sabah bu kartları doldurup ,şoföre teslim ediyoruz.Gün içerisinde kaç kişinin bindiğini de görüyoruz.

Bize "kent kart neden ücretli alınıyor" diye sorular geliyor.Türkiye'nin her yerinde depozito ücreti olarak 5TL alınır.Bu paranın alınmasının nedeni ise israfın önlenmesi.Vatandaşlar bu kartı alıp , kullanıp ,kesip atıp,tekrar bir daha almasın diye.Çünkü yurtdışında basıldığı için belli bir maliyeti var.

Kent kart , kredi kartı gibi  de kullanılabilecek.Çipli kart daha farklı amaçlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.İleride farklı alanlarda kullanımına olanak sağlayan bir sistemle kentkart modeli değişebilir.Otobüste kullandığınız kartla aynı zamanda belediyeye bağlı kuruluşlarda "kredi kartı" olarak kullanabilirsiniz.İlerideki hedef budur.Kent kartı , Mersin halkının belediyeye ait işyerlerinde ve belediye hizmetlerinde faydalanabileceği bir modele dönüştürmek istiyoruz.

Şu anda Büyükşehir Belediyesi , şehir içinde 80 yeni ve modern otobüsle hizmet veriyor. Eski otobüsler kaldırıldı.Onların iki tanesini üstü açık hale getirdik ve kent içinde turizm amaçlı kullanıyoruz. (10.09.2012 )

Özet
:
X
Whatsapp
Mail Gönder
Telefon
Whatsapp
Mail Gönder
Telefon