Mersin'de insanları bilimle buluşturmak amacıyla 'Mersin Bilim Merkezi' kurulması için çalışma başlatıldı.
Mersin'de insanları bilimle buluşturmak amacıyla 'Mersin Bilim Merkezi' kurulması için çalışma başlatıldı. Düzenlenen çalıştayda, TÜBİTAK'ın Mersin Bilim Merkezi'ne 25 milyon TL hibe sağlamasına yönelik ön protokol imzalanması konusunda girişimlerin başlatılması kararı alındı.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 'Mersin Bilim Merkezi' kurulması için çalışmalara başlandı. Bu çerçevede, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa'da bulunan bilim merkezlerinin incelenmesi için Türk Ulusal Ajansı'na, Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Alt Programı kapsamında Hareketlilik (Mobility) VETPRO projesi olarak sunulan "Avrupa Bilim Park Modellerinin İncelenmesi" projesi desteklenmeye değer bulundu. Proje kapsamında, 21-28 Mayıs 2012 tarihlerinde, 9'ar kişilik üç grup halinde İngiltere'de Londra ve Cardif, İspanya'da Madrit, Barcelona ve Valencia, İtalya'da Roma, Napoli, Floransa ve Milano'da bulunan bilim merkezleri incelendi.
Projenin devamında MEÜ Uğur Oral Kültür Merkezi'nde Avrupa bilim park modellerinde yer alan iyi uygulama örneklerinin değerlendirilerek, Mersin Bilim Merkezi'nin modelinin oluşturulacağı bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Mersin Bilim Merkezi yapılanma süreci Proje Koordinatörü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Ekber Asker, MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, proje koordinatör yardımcıları ile resmi kurum ve odalardan temsilciler katıldı. Çalıştayda, her yaştan farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturmak, bilgiyi kaynağından öğrenmelerini sağlamak ve bilime olan merakı tetiklemek üzere tasarlanmış deneysel ve uygulamalı merkezler oluşturmak amacıyla Mersin'de Bilim Merkezi açılması talebi dile getirildi.
Mersin Bilim Merkezi'nin yeri, mimari yapısı, sergileri, yönetim şeması konularında model oluşturulan çalıştayda konuşan MEÜ Rektör Yardımcısı Emekdaş, "Daha popüler bir Mersin için Bilim Merkezi'nin bütün kamuoyu tarafından desteklenmesi gerekiyor" dedi.
Bilim merkezlerinin, kişilerin tüm duyularına hitap ettiğini anlatan katılımcılar da bu merkezlerin okuyarak, dinleyerek, uygulayarak, dokunarak öğrenme fırsatı verdiğini ifade ettiler. Bilim merkezlerinin amacının, kişilerin bilime karsı olan ilgilerini artırmak ve dikkatlerini çekebilmek olduğunu dile getiren Proje Koordinatör Yardımcısı Soner Yurtdaş ise bu merkezlerin duyular yoluyla sezgiyi harekete geçirdiğini ve yaratıcılığı desteklediğini söyledi. Bu merkezlerin bulundukları coğrafyanın tarih, kültür, bilim ve sanatını etkilediğini anlatan Yurtdaş, bilimsel bilginin yaratıcılık ve sanatsal bir bakış açısı gerektirdiğini vurguladı. Yurtdaş, Mersin Bilim Merkezi'nin kurulması için TÜBİTAK'tan 25 milyon TL hibe sağlanması konusunda ön protokol imzalanması yönünde girişimlerin başlatıldığını sözlerine ekledi.